popup close
Contact us via WhatsApp or text:
Contact us via WhatsApp:
+31 6 38 09 08 89

news

UT Challenge

Emerce: Winnaars UT Challenge tijdens Entrepreneurial Day

2018-06-22
Profielfoto

Tijdens de ‘Entrepreneurial Day’ op 21 juni vond de finale plaats van de 2e editie van de UT Challenge. De winnaar binnen de categorie Ideation is ‘An Alarming Problem’. Binnen de categorie Prototyping: ‘app een oma’ en de winnende StartUp is ‘Carbon Core’.

An Alarming Problem

Het aantal valse alarmen op de afdeling Spoedeisende Hulp is een groot probleem. Alarmen zijn belangrijk in een levensbedreigende situatie, maar onderzoek toont aan dat tot 90% van de alarmen vals of klinisch irrelevant zijn. Om het probleem op te lossen, is er een algoritme ontwikkeld.

App een oma

Mensen in onze moderne samenleving zijn gauw afgeleid en de technologie om ons heen verandert sneller dan ooit. Veel senioren worstelen om dit tempo bij te houden. Isolatie en eenzaamheid is het gevolg. PenPal is een apparaat dat bij ouderen thuis wordt geplaatst. Het apparaat kan in real-time tekstberichten ontvangen en berichten versturen naar dierbaren.

Carbon Core

Met een gepatenteerde 3D-printtechniek produceert Carbon Core een ​sterke, duurzame en goedkope prothese in een kortere doorlooptijd. Met een 3D-scanner maakt het bedrijf een model van de ledematen. Samen met alle voorkeuren van de klant wordt het model rechtstreeks naar de printer gestuurd. De op maat gemaakte prothese is in een paar dagen klaar voor gebruik. Voor slechts de helft van de prijs van de huidige prothese. Carbon Core verlaagt de wachttijd, vermindert de kosten en er zijn geen extra sokken meer nodig.

Publieksprijs voor CarbonCode

CarbonCode is een eenvoudige app voor mensen die invloed willen hebben op het milieu.

De UT Challenge, de ondernemerscompetitie voor studenten van de UT, werd voor de tweede keer georganiseerd. Het is een samenwerking tussen de UT en meer dan vijfentwintig toonaangevende bedrijven en organisaties uit de regio en daarbuiten. In samenwerking met de partnerbedrijven en de coaches vonden er vanaf januari 2018 verschillende online chat sessies plaats. Tevens werden er workshops en speeddates georganiseerd. De teams kregen een optimale ondersteuning voor de finale op 21 juni én voor het toekomstig ondernemerschap.

Gedurende de Entrepreneuria l Day was er voor het publiek genoeg te beleven. Niet alleen vond de finale plaats van de UT Challenge. De jaarlijkse Innovatielezing, met keynote speaker Peter Wennink (CEO ASML), was onderdeel van een bomvol programma met innovaties, pitches, ondernemende studenten, prijzen en cheques.

UT Challenge

De UT Challenge is anderhalf jaar geleden van start gegaan. De missie is om ondernemende studenten een platform te bieden waarop ze hun projecten kunnen pitchen binnen drie categorieën (Ideation, Prototyping en StartUp). Bij de categorie Ideation gaat het om het uitwerken van een idee naar een First Proof of Concept. Bij Prototyping om een Proof of Concept en marktonderzoek. Een StartUp heeft een Minimal Viable Product en is bijvoorbeeld klaar om een serie te produceren of om de markt op te gaan. De studenten krijgen tools aangereikt om samen met de businesspartners hun projecten verder uit te werken in een businessplan.

Pitch

Op 21 juni in de ochtend kregen de beste tweeëntwintig projecten van alle categorieën de kans om hun businessplan in het DesignLab op de UT te pitchen. Onder de aanwezigen in de zaal waren familieleden, vrienden, studenten, businesspartners en anderen die via de stembiljetten konden meestemmen voor de publieksprijs. De vakjury, onder leiding van Joost Brinkman (UT-vakgroep NIKOS), selecteerde de beste twee projecten uit elke categorie die tijdens het middagevent mochten terugkomen voor een langere pitch met vragen van de vakjury. De jury in de middag stond onder leiding van Victor van der Chijs (UT-voorzitter) en bestond o.a. uit afgevaardigden van ASML, Thales, VolkerWessels Telecom, Koopmans TBI, Speakup, Novel-T, NIKOS en de Student Union.

ASML Makers Award

ASML reikte de ‘ASML Makers Award uit’. Deze prijs ging naar het project dat het beste nadacht over de maakbaarheid van een product. De cheque van € 2.500,- en drie maanden technische support door ASML ging naar het project FeathIR. FeathIR maakt gebruik van MEMS (micro-elektromechanische systemen) technologie om een ​lichtgewicht, klein apparaat voor spectroscopie te creëren binnen het mid-infrarood (MIR) regime. Vanwege de MEMS-technologie kan FeathIR in bulk en zeer goedkoop worden geproduceerd.