popup close
Contact us via WhatsApp or text:
Contact us via WhatsApp:
+31 6 38 09 08 89

news

UT Challenge

U-Today: Prijzenregen bij finale UT Challenge

2018-06-22
Profielfoto De uitreiking van vijf prijzen bij de UT Challenge was het sluitstuk van de Entrepreneurial Day. Zeven studenten pitchten hun ondernemende ideeën tijdens de finale, vanmiddag in de Waaier.

De prijzenregen na afloop van de finale was er niet zonder reden. In welgeteld drie categorieën deden studenten dit jaar met hun ondernemende projecten mee aan de UT Challenge. Na een traject van een paar maanden, met daarin onder meer speeddates en pitchtrainingen, haalden zeven projecten de laatste ronde.

Het project ‘An Alarming Problem’ won in de categorie Ideation. Masterstudenten technische geneeskunde Renée Hovenier en Silvana Riphagen gingen naar huis met een geldprijs van 3 duizend euro voor hun idee om met behulp van een algoritme het aantal valse alarmen op patiëntmonitors radicaal terug te dringen.

In de categorie Prototype won ‘App een Oma’. Het project van vier studenten Industrial Design Engineering kreeg eerder dit jaar al media-aandacht, toen ze hun apparaat testten bij het Enschedese verzorgingstehuis De Posten. Hun idee is een apparaat dat appjes omzet in handgeschreven brieven en daarmee ‘bemiddelt’ in de communicatie tussen jongeren en ouderen. Daarmee wonnen de studenten 4 duizend euro.

Hoe volwassener het project, hoe volwassener het geldbedrag. In de categorie Start-up sleepte masterstudent Mechanical Engineering Jeljer de Boer 5 duizend euro in de wacht voor zijn project ‘Carbon Core’. Hij pitchte zijn gepatenteerde technologie om met behulp van 3D-printen op maat gemaakte protheses te maken.

Er waren nog twee andere prijzen te verdelen, die gingen naar projecten die niet geselecteerd waren voor de finale, maar wel behoorden tot de beste 22 projecten die het tot de halve finale schopten. De publieksprijs ging naar het project ‘CarbonCode’, een mobiele app die gebruikers informatie geeft over de duurzaamheid van de producten die ze aanschaffen.

Ook ASML, een van de sponsoren en het bedrijf waarvan de CEO eerder vanmiddag de keynotelezing gaf, deed een duit in het zakje. De ASML Maker Award ging naar het project ‘FeathIR’, dat werkt aan een idee voor een geavanceerde spectrometer. Daarvoor krijgen ze 2500 euro en drie maanden begeleiding vanuit ASML.